Четвер, 02.05.2024, 21:55
Приветствую Вас Гість | RSS
Опитування
На каком этапе развитие поселка?
Всього відповідей: 285
вхід
Логін:
Пароль:

Главная » 2023 » Березень » 24 » Шахове свято на день заснування Сарати
18:19
Шахове свято на день заснування Сарати

Дитячі шахи в Сараті вже мають давню традицію. Чемпіони та призери чемпіонатів району, області та України, учасники всеукраїнських та міжнародних турнірів. Сарата-ШАХ організовувала всеукраїнські турніри, в якому було більше 100 учасників і онлайн-турніри, де загалом грало більше 1500 шахістів з понад 60 країн світу. Сеанси одночасної гри в Сараті давали гросмейстери зі світовим ім`ям - Наталія Жукова та Михайло Голубєв.

20 березня Сарата відзначає свій 201-й день народження. І перед оргкомітетом святкування постало питання: «Як провести незабутнє шахове свято для дітей?»

Було прийнято рішення 18 березня провести незвичайний сеанс одночасної гри за участю двох шахістів з різними стилями гри. Такими «гросмейстерами» стали керівник шахового гуртка «Сарата-ШАХ», першорозрядник Мовчан Володимир (комбінаційний стиль гри), та керівник Громадської організації «Шаховий клуб «Гамбіт»», кандидат в майстри спорту з міста Арциз Афанасьєв Анатолій (позиційний стиль гри). «Гросмейстери» робили хід по черзі, намагаючись вгадати плани гри не тільки суперників, але один одного.

Всього у сеансі приймало участь 15 юних шахістів: Бабалик Кіріл, Демура Софія, Дмитришин Костянтин, Кірев Лука, Кірев Платон, Лінивий Святослав, Мовчан Тимур, Паладе Павло, Петков Юрій, Прокопенко Ангеліна, Стефанюк Артем, Стефанюк Дмитро, Хлівний Денис, Яковець Кіра, Яковець Микита.

Різні стилі гри сеансерів впливали на їх гру. Так, Анатолій Афанасьєв підсвідомо закривав гру, переводячи її на позиційне русло. І в цих позиціях Володимир Мовчан часто-густо не знав як грати. І навпаки, сеансер з Сарати розпочинав грати відкриті дебюти, де не завжди впевнено себе почувався гість з Арцизу. В таких випадках сеансери робили прості ходи (розвиваючи легкі фігури, роблячи рокіровку), даючи право ходу іншому, а вже потім, коли плани прояснились, підлаштовуватись під них і вже проводити обоюдну гру. І це нестикування в планах гри давала відповідні шанси учасникам сеансу. І потрібно було саме на стику лебюту і міттельшпілю отримати переважаючу позицію, адже техніка гри едшпільних позицій сеансерів дозволяла їм вигравати майже у всіх позиціях.

Звичайно, обидва тренери набагато сильніші від своїх суперників - до гри допускались тільки шахісти 2 розряду і менше, тому саратські першорозрядники Мовчан Наталія та Хлівний Нікіта могли тільки повболівати за своїх друзів. Було прийнято рішення 6 найкращих партій відзначити призами, тому кожен гравець старався якнайсильніше скористатись неврегульованістю гри суперників.

Отже, парад наших героїв.

Юна шахістка з Новоселівки Прокопенко Ангеліна протрималась до середини міттельшпілю, часто надовго зупиняючи перед своєю дошкою сеансерів.

Сіціліанський захист Хлівного Дениса заставив сеансерів згадати свою дебютну підготовку, щоб ні в якому разі не попасти у дебютну пастку.

Третьорозрядник з Новоселівки Кірев Платон вдало відбивав атаки сеансерів протягом усієї партії. Тільки у ендшпілі далася взнаки втома і він допустив помилку.

Партія сеансерів з другорозрядником Дмитришиним Костянтином привертала увагу усіх глядачів. В середині гри сеансери мали відповідну перевагу у просторі і у позиції. Але жоден не міг скласти план гри, роблячи простий тихий хід і переходячи до інших, більш легких партій. Мовляв інший розбереться. І коли вже залишалось 3 дошки, сеансери нарешті змогли скласти такий план, який задовольнив обох - розмін всіх тяжких фігур і більшості легких з виграшом пішака. А все інше - справа техніки.

На крок до перемоги була Демура Софія. В середині гри вона змогла виграти якість у «гросмейстерів». Потім грала повністю за правилами - розмінювалась ферзями і легкими фігурами, захопила турами спочатку відкриту лінію, а потім «обжорний ряд». І тут вона дещо загралась і припустила виграшну контратаку з боку сеансерів. Прикра поразка, але в підсумку залишилась віра в те, що вона змогла б перемогти.

Єдину перемогу в турнірі святкував Яковець Микита. Невідповідність планів сеансерів дозволила йому виграти пішака «h» і саме на цій відкритій лінії розпочати атаку позицій рокіровки сеансерів. Вони спробували і так і інакше перевести позицію на свою користь, але нічого в них так і не вийшло - Нікіта вдало відбивав усі їх спроби, з кожним розміном стаючи на крок ближче до перемоги. Партія вирішилась відрізанням білого короля по другій горизонталі.

Загальний рахунок сеансу - +14-1. Але цей рахунок ні в якому разі не передає справжнє задоволення від гри. Сеанс сподобався і сеансерам, і учасникам, і батькам. Шахове свято і справді вдалося.

З Днем Народження - Сарата.

 

 


ПОСЛЕДНИЕ ОБЪЯВЛЕНИЯ
Аренда 
Сдаю дом с удобствами и мебель... 
Предлагаю вкусовые добавки для... 
Сдам квартиру 


Просмотров: 803 | Добавил: world-of-sarata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Інші новини
Пошук
Сайт п. Сарата
Расскажите о нас
Мастер рип
Все права на сайт защищены, принадлежат их законному владельцу и охраняются законодательством Украины.

Большая часть материалов созданы владельцем сайта.
Дорогие конкуренты! Копирование контента, размещенного на сайте и использование его в коммерческих целях будет расценено как воровство. Последствия гарантируем.

ViDiS © 2008-2024