Середа, 24.04.2024, 21:54
Приветствую Вас Гість | RSS
Опитування
На каком этапе развитие поселка?
Всього відповідей: 285
вхід
Логін:
Пароль:

Главная » 2016 » Червень » 7 » В селищі Сарата пройшов семінар з питань децентралізації
23:26
В селищі Сарата пройшов семінар з питань децентралізації

3 червня 2016 року в залі засідань Саратської районної ради відбувся одноденний  тематичний семінар з підвищення кваліфікації посадових осіб виконавчої влади  та місцевого самоврядування Саратського району на тему: «Антикорупційна реформа. Децентралізація влади», організований фахівцями Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

   У семінарі взяли  у  часть голова районної ради Райнов Б.І., заступник голови райдержадміністрації Ротар В.В., посадові особи  райдержадміністрації та районної ради,  депутати райради, селищний та сільські голови, посадові особи  місцевих рад району, представники громадськості.

     В ході  форуму директор Офісу реформ з питань децентралізації  в Одеській області Молодожен Ю.Б.  поінформувала  присутніх про поточний стан процесу об’єднання територіальних громад та подальшу роботу щодо доопрацювання перспективного плану об’єднання громад області.

      На сьогодні  в Україні створено 159 об’єднаних громад (ОТГ), 8 з яких в Одеській області: Балтська міська ОТГ, Біляївська міська ОТГ, Великомихайлівська селищна ОТГ, Красносільська сільська ОТГ (Комінтернівського р-н), Маразліївська ОТГ (Білгород-Дністровський р-н),  Розквітівська  сільська ОТГ (Березівський р-н), Червоноармійська сільська ОТГ (Березівський р-н),  Тузлівська сільська  ОТГ (Татарбунарський р-н).  25 жовтня 2015 року в зазначених  громадах відбулися вибори місцевих голів  та депутатів рад,  в результаті яких, за інформацією Юліїї Молодожен в  органах місцевого самоврядування об’єднаних громад  збільшилось представництво саме  сільських обранців.

    Юлія Борисівна також додала, що в  результаті утворення об’єднаних громад більше ніж у 2 рази (на 67 млн. грн.) зріс обсяг власних доходів місцевих бюджетів порівняно з 2015 роком (з 54 млн грн до 121 млн грн). Основними джерелами наповнення бюджетів ОТГ  є податок на доходи фізичних осіб (56 млн грн.)  та  плата за землю (27 млн грн).  Також ОТГ Одещини отримали субвенцію з державного бюджету у сумі 63,2 млн грн. на формування інфраструктури. Кошти вже надходять на рахунки громад, але отримати їх вони зможуть, пройшовши певну процедуру. Зокрема, ці гроші даються під конкретні проекти, що містять відповідну мотивацію та  розрахунки щодо їх результативності. Такі проектні заявки мають отримати  позитвний висновок облдержадміністрації та подаються на перевірку  до Мінрегіону,  який і дає погодження Державному казначейству на фінансування проектів за рахунок зазначеної державної субвенції. Такі ж принципи  – обгрунтованості та  ефективності діятимуть і при виділенні фінансової допомоги об’єднаним громадам з фондів європейських структур.

      Процес  добровільного об’єднання  громад  та   децентралізації влади  триватиме впродовж поточного та наступного років.  При цьому, як відзначила   керівник Офісу реформ, принцип добровільності, визначений ЗУ  «Про добровільне об’єднання  територіальних громад»  полягає не втому, що  «хочемо - об’єднуємося, хочемо -  не об’єднуємося», а в тому, що держава  дає  змогу громадам, в особі органів місцевого самоврядування,  запропонувати своє бачення та моделі власних об’єднаних громад.

     Державна політика  в сфері децентралізації  спрямована на  реформування адміністративно-теририторіального устрою відповідно до стандартів  європейських країн та на наближення адміністративних послуг до людей. Адже об’єднанні  територіальні громади до теперішніх  повноважень  у сфері благоустрою, розвитку місцевої  інфраструктури, житлово-комунальних послуг та утримання місцевих доріг, додатково отримають повноваження щодо утримання закладів соціальної сфери (освітніх, культурних, медичних закладів),   створення та утримання  місцевої поліції, пожежної охорони, забезпечення пасажирських перевезень,  управління землями  у межах та за межами населених пунктів та інше.  

       Нагадаємо, що  відповідно до ухвалених  у першому читанні змін до Конституції України, вже в жовтні наступного року мають відбутися нові місцеві вибори в новостворених адміністративно-територіальних одиницях – громадах,  районах та регіонах України. Відтак,  місцевим органам влади  під керівництвом  районної влади слід активізувати роботу з вироблення пропозицій    та моделей формування  спроможних об’єднаних  громад для  розгляду їх на сесії обласної ради та затвердження  урядом.

      Юлія Молодожен  повідомила, що при Одеській облдержадміністрації та обласній раді створена спільна робоча група з питань децентралізації, яка затвердила графік  консультацій з представниками районів, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад з метою доопрацювання перспективного плану формування територій громад Одеської області.  Згідно з графіком, перші консультації відбудуться вже 21 червня, а завершаться 5 липня.

   Нагадаємо, що на сьогодні відповідно до перспективного плану, запропонованого  Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства,  в Саратському районі планувалося створення 4–х об’єднаних громад: Саратської, Кулевчанської, Петропавлівської та Миколаївка-Новоросійської. А відповідно до перспективного  плану, який пропонується на обласному рівні,  в районі можливе створення 3-х громад – Саратської, Петропавлівської та Кулевчанської.  Підтримати котрусь з цих моделей або запропонувати свої варіанти – вирішувати самим громадам району.    У будь-якому разі, при прийняті  рішень  органи місцевого самоврядування  мають керуватися  методичними рекомендаціями Кабінету Міністрів України та враховувати  фактор спроможності сформованої ними об’єднаної громади на виконання визначених законом повноважень.

       В ході  семінару своїми думками щодо процесу децентралізації поділилися  і представники депутатського  корпусу Саратщини. Зокрема, голова районної ради  Борис Райнов відзначив, що головна проблема, яка гальмує процес об’єднання громад – це стан доріг між населеними пунктами. Борис Іванович також звернув увагу на необхідність створення госпітальної бази на  базі Сарастької ЦРЛ, яка  має найоптимальніше місцерозташування на  аварійно небезпечному шляху «Одеса-Рені». Депутатів райради  – Райнова І.С.,  Лохматова  В.О., Чакіра С.В., Мавійчука С.Ю., Ахмедова А.М., Майстра В.П. – цікавило зокрема, як будуть вирішуватися питання освіти та охорони здоров’я в об’єднаних громадах,  та яким чином розподілятимуться кошти між населеними пунктами громади. Сільські голови Корінь В.Ф.(с. Ройлянка)  та Райчева В.Д. порушили питання щодо процедури входження до об’єднаної громади та  виходу зі складу ОТГ.  За словами Юлії Молодожен, більшість з цих проблемних питань зараз узгоджуються на рівні профільних Міністерств та в Комітетах ВРУ.

   В ході семінару   фахівці ОРІДУ НАДУ при Президентові України.  -  начальник управління підвищення кваліфікації кадрів Липовська С. О. та   аспірант кафедри державного управління і місцевого самоврядування Гуненкова О. В.  поінформували  слухачів  щодо повноважень об’єднаних громад у сфері надання адміністративних послуг та соціального розвитку, про чинники запобігання та протидії корупції та  про особистісну компетентність посадовців органів публічної влади, як складової реформування системи управління в Україні.  А директор Другого Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Бондаренко І. Д. та  в.о. директора Арцизького місцевого центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги  Старенков О.Ю. розповіли про    методи посилення повноважень спроможної територіальної громади в сфері надання безоплатної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення. 


ПОСЛЕДНИЕ ОБЪЯВЛЕНИЯ
Аренда 
Сдаю дом с удобствами и мебель... 
Предлагаю вкусовые добавки для... 
Сдам квартиру 


Просмотров: 623 | Добавил: world-of-sarata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Інші новини
Пошук
Сайт п. Сарата
Расскажите о нас
Мастер рип
Все права на сайт защищены, принадлежат их законному владельцу и охраняются законодательством Украины.

Большая часть материалов созданы владельцем сайта.
Дорогие конкуренты! Копирование контента, размещенного на сайте и использование его в коммерческих целях будет расценено как воровство. Последствия гарантируем.

ViDiS © 2008-2024