Четвер, 25.04.2024, 18:11
Приветствую Вас Гість | RSS
Опитування
На каком этапе развитие поселка?
Всього відповідей: 285
вхід
Логін:
Пароль:

Главная » 2016 » Травень » 22 » В Сараті пройшов громадський форум «Відновлення та збереження національної пам’яті»
18:06
В Сараті пройшов громадський форум «Відновлення та збереження національної пам’яті»

22 травня 2016 року у Саратському районному будинку культури відбувся громадський форум «Відновлення та збереження національної пам’яті», організований та проведений фахівцями Українського інституту національної пам’яті за сприяння керівництва Одеської облдержадміністрації, Саратської райдержадміністрації та районної ради. 
На форум приїхали вчителі історії України та всесвітньої історії, географії,правознавства, керівники навчальних закладів, методисти районних методичних кабінетів, бібліотекарі, 
$CUT музейники, представники громадськості Саратського, Арцизького, Тарутинського та Татарбунарського районів.

      У заході також взяли участь голова районної ради Райнов Б.І., заступник голови райдержадміністрації Ротар В.В., керівники структурних підрозділів РДА – керівник апарату Кімліченко Л.В., начальник відділу культури Колісник Н.А., начальник відділу освіти Ходос В.В., начальник відділу комунікацій з громадськістю апарату РДА Кошельник Н.Г. 
       Борис Райнов подякував організаторам форуму за роботу, яку вони виконують: «Адже без знання і правильного усвідомлення своєї історії, країна і народ не можуть мати доброго майбутнього». У якості гостинного вітання директор Саратського Будинку дитячої творчості Сердюк А.А. передала гостям сувеніри-підробки від своїх вихованців - «деревця життя» в національних кольорах.
      На сьогодні Український інститут національної пам’яті є центральним органом виконавчої влади при Кабінеті Міністрів України, який реалізує держану політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті українського народу. «В нашій історії є періоди – довгих 70 років, коли національну пам'ять українців намагалися знищити, відправити в забуття. Власне в країнах Європи, де також панував тоталітарних комуністичний режим, де знищувалася національна пам'ять і її носії, зараз існують такі інституції, як наша»,- відзначив голова УІНП Володимр В’ятрович. 
       В ході зустрічі Перший заступник Голови УІНП Аліна Шпак поінформувала про основні напрямки роботи, якими займаються фахівці інституту, зокрема про проекти УІНП: «Декомунізація», «Доступ до архівів», «Національний пантеон», «Українська Друга світова», «Пам'ять про голодомор», «Майдан: усна історія». «Музей Майдану», «Наш Крим», «Історичний календар», «Україно-польський форум істориків», «Інформаційні матеріали для шкіл, ВНЗ та ЗМІ».
     Під час лекції «Друга світова. Війна пам’ятей», Володимир В’ятрович візначив, що ця тема завжди викликає особливий інтерес серед аудиторії. В Україні, навіть після здобуття незалежності продовжують домінувати радянські уявлення та стереотипи про другу світову війну. 
     Міф про Велику Вітчизняну війну на сьогодні є чи не провідним ідеологічним інструментом відновлення геополітичного впливу Росії на країни колишнього соцтабору. Завдання Українського інституту національної пам’яті – спростувати ці міфи і стереотипи та популяризувати правдиву інформації про український вимір у другій світовій, яка почалася для українців набагато раніше ніж 22 червня 1941 року. Адже українці Закарпаття першими стали зі зброєю в руках на захист своєї свободи від агресії у березні 1939 року. Від самого 1 вересня 1939 року літаки Люфтваффе бомбардували Галичину і Волинь. На той час Україна не мала власної державності і стала головною ареною зіткнення двох тоталітарних режимів. Українці воювали в арміях різних держав – Польщі, Канади і Франції, Сполучених Штатів Америки та Чехословаччини, на фронтах Європи, Північної Африки та Піденно-Східної Азії, на Тихому та Атлантичному океанах, стояли по різні боки – у лавах Червоної Армії та СС «Галичина», боролися одразу проти Гітлера та Сталіна, здобуваючи незалежність України у лавах Української Повстанської Армії. Наслідком бойових дій, які двічі прокотилися усією територією України, стали небачені жертви як серед військових, так і серед цивільного населення – за оцінками експертів від 8 до 10 мільйонів життів. Територія між Карпатами і Доном перетворилася на Криваві землі. 
     Згадуючи ті трагічні події, нам сьогодні потрібно пам’ятати про втрати нашого народу і навчитись вшановувати всіх жертв тієї війни. Щоб пам'ять про другу світову перестала нас роз’єднувати і почала нарешті об’єднувати, відзначив Володимр В’ятрович. 
    Ще багато цікавої інформації почули учасники форуму від фахівців УІНП. Зокрема начальник відділу аналізу регіональних особливостей та політики національних меншин Богдан Короленко розповів про хід та перші підсумки декомунізації в Україні. Начальник управління інституційного забезпечення політики національної пам’яті Ігор Кулик провів майстер-клас «Як дізнатися історію своєї родини?» із пошуку документів в архівах репресивних органів в Україні та Російській Федерації, та використовуючи сучасні друковані та електронні бази даних. Завідувач сектору методичної роботи Ганна Байкєніч презентувала збірку методичних рекомендацій до відзначення пам’ятних дат у загальноосвітніх навчальних закладах та звернула увагу на роль історичної освіти у формуванні національної ідентичності народу. 
     Начальник відділу музейної справи Анастасія Гайдукевич порівняла європейські та українські музейні практики, розповіла про основні тенденції та напрямки розвитку музейної справи. Фахівець відзначила, що завдяки сучасних технологіям та цікавим і виваженим концепціям при формуванні експозицій, музеї на Заході сьогодні стали інституціями з найбільшим рівнем суспільної довіри. Натомість більшості українських музеїв притаманні статичність і незмінність, історична заангажованість та міфологізація, наші музеї продовжують залишатися у чужому культурно-ментальному полі. Відтак А. Гадукевич порадила музейникам звертатися до очолюваного нею відділу за допомогою щодо оформлення виставок та інших методологічних питань. 
Так само готові до співпраці і надання допомоги з усіх питань щодо відновлення та збереження історичної пам’яті інші співробітники УІНП.


ПОСЛЕДНИЕ ОБЪЯВЛЕНИЯ
Аренда 
Сдаю дом с удобствами и мебель... 
Предлагаю вкусовые добавки для... 
Сдам квартиру 


Просмотров: 423 | Добавил: world-of-sarata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Інші новини
Пошук
Сайт п. Сарата
Расскажите о нас
Мастер рип
Все права на сайт защищены, принадлежат их законному владельцу и охраняются законодательством Украины.

Большая часть материалов созданы владельцем сайта.
Дорогие конкуренты! Копирование контента, размещенного на сайте и использование его в коммерческих целях будет расценено как воровство. Последствия гарантируем.

ViDiS © 2008-2024