Субота, 20.04.2024, 10:02
Приветствую Вас Гість | RSS
Опитування
На каком этапе развитие поселка?
Всього відповідей: 285
вхід
Логін:
Пароль:

Главная » 2019 » Серпень » 6 » У разі потреби звертайтесь до спеціалістів.
12:23
У разі потреби звертайтесь до спеціалістів.

Цікавий "промах" стався із активним громадянином, що по своєму розуміє процесуальне законодавство та вбачає корпоративні відносини між ним та релігійною громадою смт Сарата. 

Так 22.07.2019 року громадянин України Гурін Руслан Сергійович звернувся до Господарського суду Одеської області з позовом до Релігійної організації Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви, яким просив суд визнати недійсними рішення Загальних/Парафіяльних зборів Релігійної громади Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт Сарата Української Православної Церкви від 26 січня 2019 року.

Мотивуючи звернення з цим позовом саме до Господарського суду Одеської області позивач вказує, що спір за цим позовом -  є спором з корпоративних відносин і відноситься до компетенції Господарського суду Одеської області, оскільки позивач Гурін Р.С. -  є членом Релігійної організації Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви.

Судом було встановлено, що у Гуріна Р.С. не існує корпоративних відносин з Православним Приходом Свято-Покроської Церкви смт Сарата, тому спір між ним і цією господарською організацією - не підлягає вирішенню в господарських судах України.

Текст із рішення:

"Позивач у позовній заяві стверджує, що він є членом Релігійної організації „Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви".

Однак, членство у вказаній релігійній організації, в даному випадку, не свідчить про існування між позивачем та відповідачем корпоративних відносин, в розумінні частини 3 статті 167 ГК України, через відсутність у Гуріна Р.С. відповідних корпоративних прав, визначених частиною 1 вказаної статті ГК України.  

Тобто, позивач, навіть якщо він дійсно є членом Релігійної організації „Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви" -  не є носієм корпоративних прав. Відповідно, заявлений позов не стосується корпоративних відносин, а тому не відноситься до юрисдикції господарських судів, згідно ст. 20 ГПК України.

Крім того, відповідно до ст. 8 Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації" релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об`єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб. Тобто, членство в релігійній організації на має на меті отримання прибутку у вигляді дивідендів.

Пунктом 1 частини ч. 1  статті 175 ГПК України встановлено,  що cуддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.  Відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Відповідно до частин 2, 3 статті 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцеві загальні суди розглядають цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом. Місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх юрисдикції.

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 1 статті 19 ЦПК України визначено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

З огляду на те, що спір у даній справі не є корпоративним, а позивачем по ньому є фізична особа, яка не є підприємцем, то суб`єктний склад учасників даного спору відповідає положенням частини 1 статті 4 Цивільного процесуального кодексу України, суд вважає, що у відкритті провадження у справі слід відмовити, з роз`ясненням Гуріну Р.С. того, що  розгляд даної справи віднесено до юрисдикції загальних судів та має здійснюватись в порядку цивільного судочинства.

Керуючись п.п. 1  ч.5 ст.174234 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Громадянина України Гуріну Руслану Сергійовичу до Релегійної організації Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви про визнання недійсним рішення загальних зборів."

Нагадаємо, що в Україні для надання правничої допомоги в судах діє адвокатура. Звертайтесь до спеціалістів у разі потреби. Не покладайтесь на долю.

 


ПОСЛЕДНИЕ ОБЪЯВЛЕНИЯ
Аренда 
Сдаю дом с удобствами и мебель... 
Предлагаю вкусовые добавки для... 
Сдам квартиру 


Просмотров: 1009 | Добавил: world-of-sarata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Інші новини
Пошук
Сайт п. Сарата
Расскажите о нас
Мастер рип
Все права на сайт защищены, принадлежат их законному владельцу и охраняются законодательством Украины.

Большая часть материалов созданы владельцем сайта.
Дорогие конкуренты! Копирование контента, размещенного на сайте и использование его в коммерческих целях будет расценено как воровство. Последствия гарантируем.

ViDiS © 2008-2024