Четвер, 18.04.2024, 23:52
Приветствую Вас Гість | RSS
Опитування
На каком этапе развитие поселка?
Всього відповідей: 285
вхід
Логін:
Пароль:

Главная » 2017 » Грудень » 1 » «У пошуках скарбів нематеріальної культурної спадщини Одещини»
17:56
«У пошуках скарбів нематеріальної культурної спадщини Одещини»

29 листопада в Саратському районному будинку культури відбувся обласний народознавчий практикум «У пошуках скарбів нематеріальної культурної спадщини Одещини», в якому взяли участь представники Одеського обласного центру української культури, директори, керівники художні та методисти районних і міських  будинків культури області.

До початку семінару начальник відділу культури Саратської районної державної адміністрації Н.А. Колісник та директор КЗ «Саратський районний будинок культури» Т.В. Баюш провели короткий екскурс по районному будинку культури.

На гостинній Саратській землі учасників семінару привітала керівник апарату  районної державної адміністрації Л.В. Кімліченко, яка висловила сподівання, що знайомство з багатонаціональною культурною спадщиною району викличе в душах учасників семінару тільки позитивні емоції, побажала всім творчого натхнення та подальшого розвитку культури в області.      Начальник відділу культури Саратської районної державної адміністрації Н.А. Колісник коротко ознайомила учасників семінару із ситуацією на культурній ниві району, відзначила злагоджену роботу органів виконавчої влади, депутатів різних рівнів щодо соціально-економічного розвитку району, у тому числі і у питаннях культури.

Увазі присутніх було представлено сценічну реконструкцію молдавського народного весільного обряду у виконанні учасників народного ансамблю пісні і танцю «Мерцішор» будинку культури села Новоселівка.  Глядачі із захопленням спостерігали за сценічним дійством і щедрими оплесками та вигуками «Браво» віддячили учасникам обряду.

В ході проведення семінару до районного будинку культури завітав  і голова Саратської районної державної адміністрації А.А. Лобан, який щиро привітав учасників семінару на щедрій багатонаціональній Бессарабській землі, відзначив роль культури у соціально-економічному розвитку району, висловив основні напрямки підтримки культурної сфери і презентував всім учасникам  набір вин, яке виробляється на території Саратського району під торговою маркою «Азнаурі» ПрАТ «Одесавинпром».

Роботу практикуму розпочала директор  Одеського обласного центру Української культури Вітос Валентина Гнатівна. Вона порушила основні питання та задачі, які стоять перед галуззю культури в сучасних умовах розвитку суспільства, зокрема:

-         стан справ в культурній галузі;

-         хід утворення об’єднаних територіальних громад в області та місце і роль закладів культури у цьому процесі.

Також ознайомила зі структурою клубних закладів, висловила занепокоєння деяким спадом кількості культурно-масових заходів протягом трьох останніх років, проаналізувала динаміку охоплення культурно-масовими заходами населення області, високо оцінила діяльність клубних закладів у питанні нарощування кількості художніх колективів. Багато уваги приділила структурі кадрових працівників зі спеціальною освітою і наголосила про певний кадровий «голод» в клубних закладах області. Надалі Валентина Гнатівна ще раз нагадала, якими  нормативними документами (Законами України, Указами Президента України, Постановами Кабінету Міністрів України та Конвенціями ЮНЕСКО) повинні в першу чергу користуватись клубні заклади.

Надалі Валентина Гнатівна повідомила, що  надзвичайно важливим етапом  формування палітри надбань нематеріальної культури нашого народу є створення місцевих переліків віднайдених локальних об'єктів нематеріальної культурної спадщини з перспективою їх просування у регіональний та національний реєстри.  Дуже докладно та змістовно розповіла про обласний огляд-конкурс на кращу презентацію місцевого елемента нематеріальної культурної спадщини,  про його підготовку та порядок проведення, який  стартує у березні 2018 року.

Також Валентина Гнатівна поділилась своїми враженнями від знайомства з досвідом роботи клубних закладів в різних регіонах України і відповіла на запитання присутніх

Представниця від Савранського району  презентувала  всім учасникам практикуму буклети та запрошення на відкриття в с. Осички резиденції Святого Миколая, на свято колядок та щедрівок а також буклети про виготовлення віників на Савранщині.

 

Після перерви учасники практикуму відвідали Будинок культури колоритного болгарського села Зоря.

Перед будинком культури  народною болгарською музикою гостей зустрічала молодша група народного оркестру болгарських народних інструментів «Хоро». Директор Зорянського будинку культури І.М. Стоянова провела для учасників семінару екскурсію по народному музею болгарської культури «Голяма къща». Проводжали гостей учасники народного ансамблю болгарської народної пісні «Янка» з традиційною болгарською міліною та добрим бессарабським вином.

Далі учасники семінару попрямували до другого великого болгарського села Кулевча, де  вони оглянули центральну площу, нещодавно встановлений та відкритий пам’ятник Кирилу та Мефодію,  великий водограй. Наступним гості відвідали Кулевчанський сільський будинок культури де їм було показано інсценівку болгарського весільного  обряду.  Потім учасники семінару відвідали Свято Миколаївський храм, який відомий далеко за межами району і області своїми унікальними чудотворними іконами. Настоятель Свято Миколаївського храму отець Павло коротко ознайомив присутніх з чудотворними іконами, історією їх потрапляння до храму та чудодійними властивостями, надав можливість оглянути храм.

А перед від’їздом з гостинного болгарського села переповнені позитивними емоціями учасники семінару змогли помилуватись підсвіченим різнобарвними кольорами водограєм на центральній площі.

 КЗ «Саратський районний будинок культури»


ПОСЛЕДНИЕ ОБЪЯВЛЕНИЯ
Аренда 
Сдаю дом с удобствами и мебель... 
Предлагаю вкусовые добавки для... 
Сдам квартиру 


Просмотров: 542 | Добавил: world-of-sarata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Інші новини
Пошук
Сайт п. Сарата
Расскажите о нас
Мастер рип
Все права на сайт защищены, принадлежат их законному владельцу и охраняются законодательством Украины.

Большая часть материалов созданы владельцем сайта.
Дорогие конкуренты! Копирование контента, размещенного на сайте и использование его в коммерческих целях будет расценено как воровство. Последствия гарантируем.

ViDiS © 2008-2024