Четвер, 25.04.2024, 15:57
Приветствую Вас Гість | RSS
Опитування
На каком этапе развитие поселка?
Всього відповідей: 285
вхід
Логін:
Пароль:

Главная » 2020 » Лютий » 6 » Щодо створення громад. Інформація від голови селища Сарата
15:37
Щодо створення громад. Інформація від голови селища Сарата

"Результати робочої наради від 04 лютого 2020 року в Міністерстві розвитку громад та територій України в частині розгляду перспективного плану формування спроможних об’єднаних територіальних громад Саратського району Одеської області

04 лютого 2020 року о 14.30 год. у м. Києві в Міністерстві розвитку громад та територій України, проходила робоча нарада з розгляду перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад Одеської області.
Почергово робочу нараду вели заступник міністра Міністерства з розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода та голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою комітету України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України, народний депутат України - Віталій Безгін.
В робочій нараді приймали участь радник Прем’єр - Міністра України Олексія Гончарука – експерт з питання децентралізації Іван Лукеря, депутати Верховної Ради, від Одеської області - Микола Скорик, Олексій Гончаренко, Антон Кіссе, Анатолій Урбанський, інші депутати Верховної ради (всього більш 10 -ти депутатів), представники регіональних відділень Асоціації міст України, (в тому числі від Одеського регіонального відділення – В’ячеслав Демченко, голови міст, селищ, сіл Одеської області та інші представники територіальних громад, від Одеської обласної державної адміністрації: – перший заступник голови Одеської ОДА В’ячеслав Овечкін, директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Дмитро Радулов, начальник Департаменту фінансів Одеської ОДА Марина Зінченко., від голів сільських та селищної рад Саратського району - Зорянський сільський голова Вікторія Райчева, Саратський селищний голова Анатолій Негодяєв.
Представляв оновлений перспективний план Саратського району – Дмитро Радулов.
Карта перспективного плану по Саратському району була представлена у 2/х варіантах: 
І –ий варіант - 5 ОТГ (Саратська, Успенівська, Плахтіївська, Кулевчанська, Петропавлівська ОТГ); 
ІІ – ий варіант - 6 ОТГ (Саратська, Успенівська, Плахтіївська, Кулевчанська, Петропавлівська, Зорянська ОТГ (окрема територіальна громада на базі 1 села). 
Як, бачимо, різниця у варіантах стосувалась Саратської та Зорянської ОТГ.
У І-му варіанті Зорянська сільська рада увійшла до складу Саратської ОТГ.
У ІІ-му варіанті – Зорянська сільська рада - окрема ОТГ на базі 1 села.
По суті, ІІ варіант повторив варіант Одеської облдержадміністрації, який був нею представлений 17 січня 2020 року для розгляду у цьому Міністерстві, та із-за чого він був направлений на доопрацювання до Одеської ОДА.
Ознайомившись з двома варіантами формування спроможних об’єднаних територіальних громад Саратського району, заступник міністра В’ячеслав Негода та радник Прем’єр - Міністра України - Іван Лукеря одразу ж висловились про недопустимість формування ОТГ (маючи на увазі Зорянську ОТГ) на базі одного села. 
Вони підкреслили, що відповідні зауваження з цього приводу, отримали вже вищерозглянуті райони Одеської області, зокрема: Ананьївський (створення Долинської селищної ОТГ на базі селища Долинське); Болградський район (створення Криничненської сільської ОТГ на базі села Криничне).
Тому запропонували перспективний план по Саратському району повернути Одеській облдержадміністрації знов на доопрацювання.
Саратський селищний голова Анатолій Негодяєв, який приймав участь у робочій нараді, звернув увагу членів робочої групи на те, що:
- «Околиці селища Сарата та села Зоря знаходяться на відстані друг проти друга приблизно 400 метрів, а центри цих населених пунктів - на відстані 4,5 км., тому село Зоря має найвигідніше розташування і перспективу в майбутній Саратській селищній ОТГ, а відділення села Зоря у окрему територіальну громаду значно послабить економічні та фінансові ресурси обох адміністративних суб’єктів і Сарати, і Зорі;
- крім того, згідно пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 34 «Про внесення змін до Методики формування спроможних територіальних громад» зазначено:
«Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, обласним державним адміністраціям у двотижневий строк внести в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо приведення затверджених перспективних планів формування територій громад у відповідність з цією постановою».
- у цій Методиці терміни вживаються у такому значенні: 
«Проектна спроможна територіальна громада (далі – спроможна територіальна громада) – це територіальні громади сіл, селищ, міст, які в результаті добровільного об’єднання (добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади), здатні самостійно або через відповідні органи місцевого самоврядування забезпечити належний рівень надання публічних послуг, зокрема у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства, з урахуванням кадрових ресурсів, фінансового забезпечення та розвитку інфраструктури відповідної адміністративно-територіальної одиниці»
Зміст цих пунктів постанови дає розуміння, що таке проектна спроможна територіальна громада. Тому, про яке об’єднання пропонує Одеська ОДА у варіанті окремої, Зорянської «об’єднаної» територіальної громади, у кількості одного села!»
На цьому, обговорення перспективного плану Саратського району, представленого Одеською ОДА закінчилось. Проект перспективного плану Саратського району відправлено на доопрацювання Одеською ОДА. 
Створення Зорянської ОТГ на базі одного села недопустимо. 
Заступник міністра Міністерства з розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода запропонував представникам Одеської облдержадміністрації у свою робочу групу по Саратському району включити Саратського селищного голову Анатолія Негодяєва.
Щодо обговорення мешканцями села Новоселівка питання про можливе приєднання громади їх села до Павлівської ОТГ Арцизського району, то на засіданні робочої групи у Міністерстві при розгляді перспективного плану ОТГ Арцизського району прозвучало наступне: перспективний план Арцизського району підтримано у Міністерстві розвитку громад і територій у конфігурації двох ОТГ: - Теплицької (у складі сіл - Теплиця, Мирнопілля, Садове) та Арцизскої ОТГ (всі інші населені пункти, які залишились в районі). 
Представники села Павлівка намагались донести робочій групі про можливе створення Павлівської ОТГ у складі двох сіл: Павлівки та Долинки, проте їх рівень спроможності не відповідає вимогам Методики для створення спроможної ОТГ. При цьому Павлівський сільський голова зовсім нічого не сказав про можливе приєднання до сіл Павлівка та Долинка Арцизського району – села Новоселівка Саратського району.
Варіант створення Павлівської ОТГ з адміністративним центром у селі Павлівка Арцизського району, робоча група Міністерства розвитку громад та територій України, не підтримала!"
Саратський селищний голова А. Негодяєв


ПОСЛЕДНИЕ ОБЪЯВЛЕНИЯ
Аренда 
Сдаю дом с удобствами и мебель... 
Предлагаю вкусовые добавки для... 
Сдам квартиру 


Просмотров: 309 | Добавил: world-of-sarata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Інші новини
Пошук
Сайт п. Сарата
Расскажите о нас
Мастер рип
Все права на сайт защищены, принадлежат их законному владельцу и охраняются законодательством Украины.

Большая часть материалов созданы владельцем сайта.
Дорогие конкуренты! Копирование контента, размещенного на сайте и использование его в коммерческих целях будет расценено как воровство. Последствия гарантируем.

ViDiS © 2008-2024