Неділя, 05.05.2024, 07:32
Приветствую Вас Гість | RSS
Опитування
На каком этапе развитие поселка?
Всього відповідей: 285
вхід
Логін:
Пароль:

Главная » 2019 » Листопад » 16 » Підлітки, що творять майбутнє: в Сараті вперше провели освітній проект «Школа успіху»
14:47
Підлітки, що творять майбутнє: в Сараті вперше провели освітній проект «Школа успіху»

15-річний Євген Пиріжок, учень 10 класу Ярославської ЗОШ І-ІІІ ст., неодноразовий переможець районного та обласного етапів Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії, конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, Всеукраїнської олімпіади з філософії та інших інтелектуальних конкурсів, стипендіат Одеської обласної ради обдарованим дітям,  дивує своєю наполегливістю, активністю та організованістю. Він втілив в життя локальний проект «Школа успіху» для однолітків у Саратському районі.

«Школа успіху» – це освітня програма для дівчат і юнаків 14-15 років, яку вже восьмий рік реалізує Фонд Володимира Кличка під патронатом ЮНЕСКО. Кожного року, влітку, 100 активних підлітків під керівництвом менторів вчаться працювати у команді, планують власні проекти, обговорюють їх з відомими українськими бізнесменами й громадськими діячами. Проект допомагає розкрити потенціал молодих людей і скеровує їх енергію в правильне «русло».

Під час перебування на фінальному етапі Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів,  який проходив  у м. Києві з 15 по 18 листопада 2018 року, Женя Пиріжок  почув від одного з однолітків про набір учасників до «Школи успіху» і вирішив випробувати свою вдачу. Юний  філософ  заповнив анкету, і з хвилюванням чекав на результати. Його радості не було меж, коли він  дізнався, що з понад 3 тис. зареєстрованих пройшов відбір і потрапив до «золотої сотні» проекту 2019 року.

З 14 по 24 липня 2019 року в Києві разом з іншим учасниками та успішними людьми Женя  розвивав креативне мислення, підприємницькі здібності, лідерство, продуктивність тощо. По закінченню проекту молодий хлопець повернувся  додому, щоб влаштувати локальну «Школу успіху» для підлітків свого району.

Ще до початку проекту в Києві, учасникам надсилали завдання, де потрібно було описати свій проект, а під час «школи» вони обговорювали його разом зі своїми менторами. Тож, частково план локальної школи у Євгена вже був готовий.

Найважливіше, що йому потрібно було зробити – знайти однодумців і сформувати команду, яка б допомагала владнати організаційні моменти. З цим проблем у хлопця  не виникло, бо з радістю Жені погодилися допомогти  начальник управління освіти, сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Наталія Олексіївна Гайдук, завідувач КУ «Саратський РМК з питань освіти»  Марія Степанівна Караулан, вчитель історії Ярославської ЗОШ І-ІІІ ст. Наталя Анатоліївна Ходос, наставник учня,  завдяки якій він досяг таких значних перемог у навчанні, а це в свою чергу допомогло йому потрапити до проекту.

Разом з командою склали програму заходу та знайшли спікерів,  знайшли  кошти на необхідні витрати (бейджи та друк сертифікатів, програм кожному учаснику тощо)  для організації навчання,  на оплату проїзду спікеру з Одеси. Продумали  все до дрібниць і навіть про те, чим будемо пригощати учасників.

Директор Саратського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназія» Кудрявченко Людмила Родіонівна допомогла із приміщенням для проведення проекту.  

Заздалегідь наш учень відвідав Саратську та Плахтіївську  школи, щоб поінформувати підлітків про «Школу успіху» і залучити їх до проекту. По іншим закладам освіти були направлені відповідні запрошення, які містили  інформацією про проведення локального проекту. 

У результаті 30 обдарованих учнів майже з усіх закладів освіти району отримали можливість бути частиною локальної «Школи успіху».

Перший день «школи», 30 жовтня, розпочався з самого ранку о 9 год. 30 хв. З привітальним словом до учасників «школи» звернулася Гайдук Н.О., начальник управління освіти, яка відмітила, що їй дуже приємно бути присутньою на такому заході, де зібралася інтелектуальна еліта району, яка вже зараз прославляє  Саратщину високими результатами на теренах області та України, побажала їм і надалі підкоряти вершини наук, досягати нових звершень та бути успішними у всьому.

Далі розпочались лекції, тренінги, диспути, майстер-класи…

Провівши з учасниками інтерактивне знайомство, Євген Пиріжок  продемонстрував учасникам Міні-презентацію «Школи успіху» від Klitschko Foundation, де ознайомив присутніх з метою та завданнями проекту, розкладом занять на два дні, поділився враженнями від проходження навчання в Києві.

Далі естафету перейняв спікер Василь Іванович Журавель, вчитель історії, військовослужбовець 18 окремого десантно-штурмового батальйону морської піхоти, учасник АТО/ООС, який провів лекцію-диспут з теми «Про деякі актуальні питання національно-патріотичного виховання учнівської молоді в умовах гібридної війни». Учні захоплено слухали палку, сповнену болю  розповідь  солдата про тяжкі будні на лінії вогню, про велике значення підтримки, яку надають діти та вчителі нашого району своїм захисникам, про шану до нашої Батьківщини, значення її символіки, про умови гібридної війни ХХІ століття, яку веде агресор проти нашої держави.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблого в АТО Лисаківського Володимира Юрійовича, старшого матроса  цього ж батальйону та всіх полеглих за Україну воїнів.   Також учасниками  було  задано  багато питань до спікера, на які отримали детальні, насичені історичними фактами відповіді. «Наші відважні воїни будуть стояти до останнього за дітей, за  молодь, за майбутнє», - зазначив на останок Василь Іванович.

Після 20-ти  хвилинної перерви на кафу-брейк, перейшли до майстер-класу «Сервіси Google в сучасному житті – запорука успіху» від вчителя інформатики Зорянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей» Володимира Петровича Узунова, під час якого були розглянуті актуальні питання використання сервісів Google  в освітньому процесі та сучасному житті в цілому. Кожен учасник, використовуючи свій акаунт Google,  познайомився із багатьма сервісами Google, а більш детально із такими як: Google Диск, Google Classroom, Google Контакти  та Google Форми. Також Володимир Петрович провів дискусію щодо медіаграмотності, специфіки медіа-середовища, його аудіовізуального складника та впливу останнього на учнівську молодь, пояснив основні проблеми, що можуть містити інтернет-спільноти в соцмережах та їх вплив на розвиток сучасної дитини.

Наступним спікером цього дня став Борис Іванович Райнов, депутат Саратської районної ради, громадський діяч та волонтер, підприємець, який багато років спеціалізується на приватній медицині та поділився з учнями досвідом роботи в цій галузі. Борис Іванович розповів про важливість постійного самовдосконалення. Відповів на безліч цікавих запитань підлітків: від того як організувати власну справу та з чого розпочати, як олігархічна система в Україні впливає на малий та середній бізнес…і до того як зацікавити роботодавця. Також учні цікавилися особливостями проведення реформи децентралізацій в України, ставили питання про наповнення місцевих та районного бюджетів, про  перспективи утворення єдиної в рамках району Саратської ОТГ тощо.

Останнім  спікером в цей насичений день стала Оксана Іванівна Бєлоус, методист з психологічної служби районного методичного кабінету,  яка провела лекцію-тренінг «Розвиток емоційного інтелекту – шлях до успіху», під час якої розповіла що таке емоційний інтелект, охарактеризувала взаємозв’язок між емоціями та пізнавальним інтелектом, розвиток емпатії та її вплив на розвиток інтелекту. Лекція була доповнена практичними вправами на зняття напруги під час негативних емоцій, таких як гнів, роздратування, ненависть. Вчила боротися зі своїм страхом та передавати позитивні емоції за допомогою міміки, жестів та рук.

Перший день був насичений, веселий і продуктивний, підлітки активно брали участь в заходах, а після завершення о 13.00 год. поїхали до своїх рідних сіл ділитися враженням, ідеями та думками з однолітками.

Програма другого дня теж була не менш насичена, ніж першого.

Першою уважно слухали лекцію Лілії Вікторівни Маковецької, в.о. директора Ройлянської ЗОШ І-ІІІ ст., заступника громадської організації «Українська Бесарабія» на тему «Громадські організації в Україні: як це працює (на прикладі ГО «Українська Бесарабія»). Пані Лілія розповіла про свою діяльність в громадській організації, яка займається волонтерською допомогою армії та нашим захисникам, опікується учасниками АТО/ООС, надає їм юридичну та іншу допомогу, проводить різноманітні заходи з національно-патріотичного виховання. Ще Лілія Вікторівна  поділилася  думкою та порадами, виходячи з власного досвіду, стосовно організації районної учнівської громадської  організації, ідея створення якої пролунала у вигляді питання від одного з учасників проекту. 

Продовжила заняття Оксана Олександрівна Граматік, провідний фахівець з питань зайнятості відділу надання соціальних послуг Саратської районної філії Одеського обласного центру зайнятості, яка підготувала для учасників лекцію «Впровадження профорієнтаційного проекту «Моє майбутнє – в моїй громаді». Після виступу пані Оксана відповіла  на питання присутніх. Молодих людей цікавило, яку професію обрати у майбутньому та як планувати свій час. Слухачі «Школи успіху» мали змогу отримати інформацію  про найбільш актуальні професії у сфері ІТ та інших галузях.  Спікер підкреслила, що на сьогоднішній день не так важливо, чи є професія популярною. Головне - чи подобається людині те, чим вона займається. Досягти успіху значно легше, коли отримуєш задоволення від того, що робиш. Сьогодні світ діє за правилами попиту та конкуренції. Коли людина займається тим, що їй дійсно подобається, вона буде намагатися виконувати це на високому рівні.

Навчити дітей фінансовій грамотності по підручниках просто неможливо. І перевчити дорослих через лекції так само. Але фінансова гра – це той самий інструмент, завдяки якому і дітей, і дорослих можна та треба навчити фінансовій грамотності. Як ефективно планувати свої особисті фінанси? Як накопичувати заощадження? Як створювати родинний капітал через грамотне інвестування? Відповідь на ці актуальні питання надала Юлія Петрівна Конюшок, вчитель з курсу «Фінансова грамотність» Одеського  НВК  № 13 «ЗОШ І-ІІІ ст.  – гімназія». Під час лекції «Життєвий капітал»: соціально-економічний стимулятор з управління ресурсами. Діловий клуб «Партнер» спікер довела, що у діловому клубі  фінансової грамотності,  який вона організувала в своєму закладі, це роблять, фактично, граючись. «Життєвий Капітал» - соціально-економічний симулятор із управління ресурсами. Це настільна гра, розроблена колективом українських авторів. Юлія Петрівна провела тренінг, під час якого учасники в ігровій формі навчилися використанню різних життєвих ресурсів: знань, досвіду, компетенцій, комунікацій, відносин, фінансів та інших матеріальних активів, а найголовніше -  часу свого життя.

Лекцією-диспутом від настоятеля Свято-Покровського храму ПЦУ смт Сарата, протоієрея Владислава Шімана «Актуальність віри в Бога у ХХІ столітті» завершився другий  і останній день занять. Настоятель зазначив:   «Місія церкви у ХХІ столітті: розвивати соціальне служіння заради добра людини, нести надію та віру сьогодні, коли суспільство потребує підтримки та миру, переосмислити місце і значення християнських цінностей в сучасному українському суспільстві, зокрема, в молодіжному середовищі.  Основні християнські цінності  – це, перш за все,  висока мораль і духовність,  завжди будуть актуальні. Всі світові релігії, конфесії та течії сьогодні орієнтовані на молодь як саму прогресивну частину населення. Зберігаючи всі догмати, церква має бути відкрита для молоді».

Протоієрей, звернувшись до історії та навівши приклади,  наголосив, що держави, які втратили свою релігію, з часом зникли з політичної карти світу. Адже становлення і політичний розвиток будь-якої держави потребує чіткої самоідентифікації певної групи осіб, об’єднання їх певною ідеєю.  І саме християнство (православ’я) якнайкраще справляється із цим завданням.

За думкою лектора, однією із визначальних ідей сучасного українського православ'я, яка сягає корінням до Візантії, має стати: єдина віра – єдина держава, які співіснують за принципом симфонії (союзу, співзвуччя) церкви та світської держави.

У своєму слові отець Владислав побажав учасникам любові та взаєморозуміння, твердої віри в Господа і Божої допомоги у всіх своїх починаннях.

«Школа Успіху - це школа лідерства, яка навчила мене цінувати життя, іти лише вперед, бути корисним для суспільства і боротись за свою мрію! Саме таке гасло Klitschko Foundation та самої Школи успіху: " Fight for your dream" - борись за свою мрію! Я дуже вдячний Фонду за те, що вони дали мені необхідні знання та можливість для отримання досвіду організації освітнього проекту: я навчився більш ефективно комунікувати з людьми, більш точно та грамотно викладати свою думку, застосував на практиці здобуті на проекті знання з проджект-менеджменту, підвищив свій статус серед однолітків, заслужив повагу багатьох дорослих і освічених людей, сформував певне розуміння ситуації в регіоні та вже починаю генерувати думки про те, як можна її змінити на краще!

Я щиро дякую всім людям, які допомагали  мені в організації проекту, всім спікерам та всім учасникам, хто морально, хто матеріально, а хто як робоча сила, бо без них в мене б нічого не вийшло. Єдине, що можу додати ще, це знову ж таки, вірте та боріться за свої мрії. Особисто я, вже став на маленький крок ближче до здійснення власної заповітної мрії», - зазначив   Женя Пиріжок.

Дводенний проект «Школа успіху» завершився словами вдячності організаторам та спікерам проекту від юних учасників, врученням сертифікатів, гучними аплодисментами і щирими побажаннями більшості присутніх. Як зазначила одна з учасниць проекту по його завершенню: «Ця «школа» мала один недолік – вона тривала лише 2 дні».

Про важливість та цінність цього проекту можна було судити по щасливих і усміхнених обличчях учасників та організаторів і їхніх відгуках.

«Школа успіху» подарувала молодим людям безкоштовну можливість прослухати корисні тренінги відомих і досвідчених в районі і не тільки людей, розширити свій світогляд, почерпнути енергії та мотивації, познайомитися з новими людьми та знайти однодумців і нових друзів.

 Дудуш І.І., методист КУ «Саратський РМК з питань освіти»


ПОСЛЕДНИЕ ОБЪЯВЛЕНИЯ
Аренда 
Сдаю дом с удобствами и мебель... 
Предлагаю вкусовые добавки для... 
Сдам квартиру 


Просмотров: 351 | Добавил: world-of-sarata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Інші новини
Пошук
Сайт п. Сарата
Расскажите о нас
Мастер рип
Все права на сайт защищены, принадлежат их законному владельцу и охраняются законодательством Украины.

Большая часть материалов созданы владельцем сайта.
Дорогие конкуренты! Копирование контента, размещенного на сайте и использование его в коммерческих целях будет расценено как воровство. Последствия гарантируем.

ViDiS © 2008-2024