Четвер, 25.04.2024, 07:20
Приветствую Вас Гість | RSS
Опитування
На каком этапе развитие поселка?
Всього відповідей: 285
вхід
Логін:
Пароль:

Главная » 2016 » Червень » 22 » Пам’ять серця
22:06
Пам’ять серця

Напередодні  Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні Саратським районним історико-краєзнавчим музеєм  спільно із центральною районною бібліотекою проведена  зустріч із громадськістю «Пам’ять серця».

Методист-завідувач музею Клим Л.М. нагадала про історичні події, що передували початку війни на території СРСР. Адже участь українців у Другій світовій війні не обмежувалася періодом протистояння між СРСР і Німеччиною в 1941-1945 років. Друга світова війна від  самого початку відбувалася на територіїУкраїни. У складі польської армії українці воювали проти Німеччини з перших годин війни 1 вересня 1939 року. Від 17 вересня українці також воювали на боці СРСР проти поляків, а перетин Червоною армією державного кордону Польщі означав фактичний вступ Радянського Союзу у Другу світову війну на боці нацистської Німеччини вже у вересні 1939 року.

Після Вересневої кампанії у німецькому полоні опинилося близько 60 тисяч українців, до радянського полону потрапило понад 20 тисяч.

Пізніше українців - громадян Румунії, Словаччини та Угорщини  мобілізували до армій цих країн.

У лавах Червоної армії українці брали участь у радянсько-фінській війні 1939-1940 років. Кількість загиблих українців у радянсько-фінській війні оцінюють щонайменше в 27 тисяч осіб (за деякими даними — 40 тисяч).

Трагедією українського народу була відсутність власної держави, а отже, його розподіл між усіма воюючими сторонами у цьому конфлікті. На момент початку німецької агресії проти СРСР українці вже більше двох років перебували у вирі великої війни.

Про події цього періоду в Бессарабії Любов Михайлівна розповіла на прикладах життя наших земляків. Про тривожний і трагічний період життя для німців-колоністів, про репресіі радянської влади 1940 року, бомбордування німецькими літаками Камчика  (Зарі) в 1941, масові розстріли євреїв М-Новоросійської, Сарати, Зарі, Новоселівки, Плахтіївки та інших сіл.

Більше 500 чоловіків з нашого району було мобілізовано в 1941 році. Це люди старшого покоління - 1906-1914 років народження. Страшно уявити в яку м'ясорубку вони потрапили. Відомі прізвища 25 наших земляків - учасників оборони Одеси, майже всі вони загинули.

Масова мобілізація проходила вже в 1944 році, тоді на фронт вирушило ще більш 3 тисяч наших земляків.

Ми схиляємо голови перед мужністю і подвигом солдатів, які захищали свою батьківщину, своїх рідних, землю на якій вони жили, вічна їм пам'ять. І чим більше ми дізнаємося про те що відбувалося, тим більше і вище стає подвиг тих, хто пережив цю трагедію, і тих, хто загинув.

«Пам'ять серця» - так ми назвали нашу зустріч. Ми пам'ятаємо наших близьких, по долях яких прокотилася війна, ми пам'ятаємо тих, хто загинув у таборах, при переїздах, депортації, на фронтах цієї страшної трагедії ім'я якої - друга світова війна.

Під час зустрічі про історію своєї родини розповів Володимир Михайлович Лучніков – полковник у відставці, учасник бойових дій в Афганістані. У Великій вітчизняній війні приймали участь його батьки та батьки його дружини. Його син, офіцер української армії   півтора роки приймав участь в бойових діях в зоні АТО.Володимир Михайлович прочитав власний вірш присвячений батькам – ветеранам війни.

Костянтин Атанасов, учень 8-А класу Саратської ЗОШ , розповів про бойовий шлях свого прадіда Гуцул Георгія Микитовича, бійця 3 Українського фронту та показав фото прадіда з ветеранами війни.

Марія Михайлівна Молчанова схвильовано розповіла історію своєї родини у війні. Після розповіді Л.М.Клим вручила їй на згадку роздруківку із архівних матеріалів про зниклого безвісти Ришніца Сергія Івановича, її дядька.

Спогадами про війну поділились ветерани та діти війни -  Ніна Федорівна Нікітіна  та Іван  Федорович Сапунов.

 Наприкінці, як пам'ять про всіх учасників війни був прочитаний вірш Тетяни Андріївни Романець, мешканки смт. Сарата, про її батька, учасника війни А.Й.Романця  «Пишаймось ними!»:

І хочу вклонитисянизько я Вам,

Мій рідний татусь і його побратими!

То ж, воїн у полі не міг бути сам…

Шануєм батьків! Ми пишаємось ними!

 Валентина Парфута – завідуюча відділом обслуговування Саратської центральної районної бібліотеки


ПОСЛЕДНИЕ ОБЪЯВЛЕНИЯ
Аренда 
Сдаю дом с удобствами и мебель... 
Предлагаю вкусовые добавки для... 
Сдам квартиру 


Просмотров: 516 | Добавил: world-of-sarata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Інші новини
Пошук
Сайт п. Сарата
Расскажите о нас
Мастер рип
Все права на сайт защищены, принадлежат их законному владельцу и охраняются законодательством Украины.

Большая часть материалов созданы владельцем сайта.
Дорогие конкуренты! Копирование контента, размещенного на сайте и использование его в коммерческих целях будет расценено как воровство. Последствия гарантируем.

ViDiS © 2008-2024