Четвер, 18.04.2024, 17:11
Приветствую Вас Гість | RSS
Опитування
На каком этапе развитие поселка?
Всього відповідей: 285
вхід
Логін:
Пароль:

Главная » 2017 » Липень » 10 » Обережно, ботулізм!
16:23
Обережно, ботулізм!

За інформацією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, протягом поточного року в Україні зареєстровано 38 випадків захворювання людей на ботулізм, серед яких шестеро постраждалих померло.

Ботулізм - одне з найсерйозніших захворювань нашого часу, ця інфекційна хвороба викликається паличкою Clostridium botulinum. Результатом такої хвороби є параліч мускулатури внутрішніх органів і опорно-рухового апарату, здатний привести до смерті.

У природі збудники цієї хвороби досить поширені. Деякі форми можуть перебувати в травних трактах ссавців, птахів, риб. При виході в зовнішнє середовище вони зберігаються у вигляді спор. При попаданні на продукти вони несуть небезпеку для людини, особливо якщо спори якийсь час зберігалися в анаеробних умовах без доброї термічної обробки. Часто токсини сконцентровані в домашній консервації. Ботулізм в консервах зазвичай є результатом порушення термічної обробки під час консервування чи викликаний неправильним зберіганням продукції. Збудники хвороби зустрічаються навіть в варенні і консервованих огірках.

Особливо часто ботулізм локалізується в грибах, результатом неправильного приготування яких може стати отруєння всієї родини. Але небезпека отруєння токсинами можуть нести і копченості домашнього виробництва, в'ялена риба.   

Захворювання зазвичай супроводжується почервонінням і повнокрів’ям внутрішніх органів, включаючи головний мозок, що супроводжується суттєвими порушеннями кровообігу. Під час прогресування хвороби відбуваються порушення функції нервових клітин, спостерігається дистрофія стінок кровоносних судин. Це призводить до численних крововиливів в слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту.

Симптоми ботулізму безпосередньо пов'язані з характером перебігу хвороби. Інкубаційний період складає добу, іноді триває два - три дні. Відомі випадки, коли цей період тривав 9 і навіть 12 днів, що може бути при прихованих проявах перебігу хвороби. Чим коротший інкубаційний період, тим складніше протікає хвороба. Вживання алкоголю не впливає на клінічну картину, але може послужити прихованого перебігу захворювання і несвоєчасній діагностиці.

Ознаки цього найнебезпечнішого захворювання можна описати таким чином: спочатку хворий скаржиться на біль в животі, після чого настає нудота і блювота. При цьому спостерігається розлад травлення у вигляді частого стільця (до 10 разів на день). Отруєння ботулотоксином супроводжується сильною інтоксикацією з підвищенням температури і головними болями і небезпечно настанням летального результату. При своєчасному наданні допомоги через добу спостерігається поліпшення в симптоматиці: проходить головний біль, нормалізується температура тіла і робота шлунково-кишкового тракту. Ботулізм викликає ускладнення у вигляді неврологічних розладів. Відбувається ураження нервової системи. В цілому, володіючи інформацією, можна вчасно протистояти небезпеці, тому як ботулізм проявляється досить характерно. Ранні ознаки цього захворювання наступні: сухість у роті; запаморочення (не у всіх випадках захворювання); порушення гостроти зору; м'язова слабкість; туман в очах, який не дозволить читати звичайний шрифт, а потім і великі літери; змінюється тембр голосу; анізокорія (різні розміри зіниць); порушення ковтального рефлексу (при більш запущених формах ботулізму); розширені зіниці; тривалий запор.

Профілактичні заходи дозволяють уникнути ботулізму та інших отруєнь харчовими продуктами. Головне правило: дотримання умов приготування і подальшого зберігання м'ясних і рибних продуктів, консервації, копченостей. Ні в якому разі не можна споживати в їжу консерви, якщо сталося здуття кришки. Заходи попередження зараження ботулізмом, пов'язані з приготуванням грибів, безпосередньо залежать від вашої відповідальності в дотриманні всіх правил безпеки і термічної обробки страви.

 

Начальник відділу агропромислового та економічного розвитку           Ж.М. Кодрян       


ПОСЛЕДНИЕ ОБЪЯВЛЕНИЯ
Аренда 
Сдаю дом с удобствами и мебель... 
Предлагаю вкусовые добавки для... 
Сдам квартиру 


Просмотров: 468 | Добавил: world-of-sarata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Інші новини
Пошук
Сайт п. Сарата
Расскажите о нас
Мастер рип
Все права на сайт защищены, принадлежат их законному владельцу и охраняются законодательством Украины.

Большая часть материалов созданы владельцем сайта.
Дорогие конкуренты! Копирование контента, размещенного на сайте и использование его в коммерческих целях будет расценено как воровство. Последствия гарантируем.

ViDiS © 2008-2024