Середа, 08.05.2024, 14:38
Приветствую Вас Гість | RSS
Опитування
На каком этапе развитие поселка?
Всього відповідей: 285
вхід
Логін:
Пароль:

Главная » 2011 » Березень » 22 » КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «САРАТСЬКА ЦЕНТРАЛІЗОВАНА БІБЛІОТЕЧНА СИСТЕМА»
20:46
КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «САРАТСЬКА ЦЕНТРАЛІЗОВАНА БІБЛІОТЕЧНА СИСТЕМА»
http://bookboom.com.ua/nick_76/book.jpgСьогодні бібліотека є не тільки закладом, який реалізує право громадян на доступ до інформації, але й центром спілкування користувачів.

  18 березня 2011 року в читальному залі Саратської районної бібліотеки зібралися мешканці селища Сарата напередодні історичної дати - 20 березня, яка увійшла в історію, як день заснування селища Сарата німцями - колоністами на чолі з пастором Ігнацем Ліндлом і 189 річницю якої, в ці весняні дні ми святкуємо.

  Ця зустріч розпочинає цикл заходів Саратської районної бібліотеки до 190 річчя з дня заснування селища Сарата.

  На цей захід було запрошено багато гостей, серед яких: колишні чильники громади селища Сарата І.К.Парпалак, О.П.Руденко, В.О.Лохматов, теперішній селищний голова В.П. Петкович, сільський голова с.Світлодолинське - В.П.Проданов, депутати кількох скликань Саратської селищної ради - С.К.Попов, К.С.Александрович, А.Б. Сухарський, працівники селищного будинку культури Т.Алєксеєва, О. Яценко та мешканці селища.

  Розпочався захід піснею про Сарату, яка стала так мовити гімном нашого селища.

   

 Не на каждой карте есть моя Сарата,

Только это, братцы, вовсе не беда:

Если ты в Сарате побывал когда-то,

Ты уже саратцем будешь навсегда.

 

 Під час заходу слово надавалося присутнім: І.К. Парпалаку, О.П. Руденко, С.К. Попову, які розповіли про своє особисте знайомство з німцями, народженими в Бессарабії та представили книги по історії Сарати, написані нашими колишніми німцями «саратцями». Ці книги звичайно на німецькій мові, але в них дуже багато фотографій нашого селища, яку знали наші батьки, дідусі та бабусі.

 Про життя другого населеного пункту, який входив до складу Саратської колонії - Ліхтенталь розповів сільський голова с. Світлодолинське – В.П. Проданов.

 Про першу спробу наших співмешканців через книгу розповісти про історію с.Сарата розповіла К.Л. Вержбицька.

 Другою спробою можна вважати вихід книги Петра Івановича Узунова «У истоков Сараты». Під час розповіді про роль німців в освоєнні земель Бессарабії, про свою книгу та про історію її створення Петро Іванович запросив всіх бажаючих до обговорення книги.

 У 2002 році під час святкування 180 річчя з дня заснування селища Сарата в райцентрі відкривається єдиний на пострадянському просторі пам’ятник пастору. Про історію створення пам’ятника пастору Ігнацу Лідлу, який встановлений в невеликому скверику, на перехресті вулиць Котовського та Карла Маркса розповів. В.О. Лохматов

 Під час обговорення книги методист районного краєзнавчого музею С.І. Іванченко висловила свої зауваження щодо тексту книги та свої пропозиції щодо святкування 190 річниці з дня заснування Сарати. Своє ставлення до книги Узунова Петра Івановича «У истоков Сараты» мешканка с.Сарата Т.А.Романець висловила віршем, який вона зачитала присутнім. К.С.Александрович розповіла про географію розповсюдження книги та висловила думку щодо необхідності передруку книги, бо її сьогодні неможливо придбати. Начальник відділу культури та туризму Саратської РДА Сухарський А.Б. зупинився на ролі голови громади в її управлінні.

 Але загальною для присутніх була думка про те, що книга Петра Івановича Узунова, своєчасна та дуже потрібна всім нам для вивчення історії нашого селища та виховання у молоді любові до своєї малої Батьківщини. Враховуючи те що с.Сарата має багатий досвід святкування своїх ювілеїв присутні побажали селищному голові В.П. Петковичу, щоб святкування 190 річниці пройшло на високому рівні.

 В.П.Парфута - зав. відділом обслуговування Саратської ЦРБ, познайомила присутніх з книжковою виставкою «Ты стала всем в моей судьбе, Сарата, милая, родная».

 Наприкінці зустрічі всі присутні мали можливість подивилися відеозапис 1997 року з святкуванням 175 річниці дня народження с.Сарата, коментар до якої надав О.П. Руденко.

 Для вшанування пам’яті засновникам селища Сарата були покладанні квіти до пам’ятника пастору Ігнацу Ліндлу.

 

 

Директор КЗ «Саратська ЦБС» І. Д. Тимошенко


ПОСЛЕДНИЕ ОБЪЯВЛЕНИЯ
Аренда 
Сдаю дом с удобствами и мебель... 
Предлагаю вкусовые добавки для... 
Сдам квартиру 


Просмотров: 760 | Добавил: world-of-sarata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Інші новини
Пошук
Сайт п. Сарата
Расскажите о нас
Мастер рип
Все права на сайт защищены, принадлежат их законному владельцу и охраняются законодательством Украины.

Большая часть материалов созданы владельцем сайта.
Дорогие конкуренты! Копирование контента, размещенного на сайте и использование его в коммерческих целях будет расценено как воровство. Последствия гарантируем.

ViDiS © 2008-2024