Субота, 27.04.2024, 05:13
Приветствую Вас Гість | RSS
Опитування
На каком этапе развитие поселка?
Всього відповідей: 285
вхід
Логін:
Пароль:

Главная » 2017 » Червень » 16 » 01.07.2017 ЗАКІНЧУЄТЬСЯ СТРОК ПЕРЕРЕЄСТРАЦІЇ НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ
09:44
01.07.2017 ЗАКІНЧУЄТЬСЯ СТРОК ПЕРЕРЕЄСТРАЦІЇ НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

У цьому році внесення змін до установчих документів є обов’язковим для усіх неприбуткових організацій, які хочуть зберегти за собою статус неприбуткової організації та неплатника податків. Незабаром завершується термін реєстрації змін до статутів громадських та інших неприбуткових організацій. Відтак, якщо ви хочете залишити статус неприбуткової організації та бути внесеним до Реєстру неприбуткових організацій, маєте почати працювати над своїми установчими документами.

Які зміни необхідно внести:

1. Відповідно до статті 8 Закону України «Про громадські об’єднання» статути громадських організацій повинні містити розділ «Джерела надходжень та порядок їх використання».

Слід переглянути пункти в статутних документах, де вказані мета, цілі та поставлені задачі на предмет того, наскільки вони співставленні з основними джерелами фінансування. Згідно цього пункту, кожна неприбуткова організація повинна мати конкретні завдання, цілі та мету, в які й вкладатимуться її кошти. Крім того, в установчих документах також мають бути висвітлені конкретні джерела фінансування. Враховуючи те, що джерела фінансування є прибутками (доходами) організації, вони обов’язково мають витрачатися лише на статутні напрямки діяльності.

Отже, необхідно звернути увагу на такі аспекти діяльності громадських організацій (далі – ГО), що мають бути визначені в напрямках їх діяльності, а також джерелах фінансування (доходах ГО), дозволених для використання з метою, яка передбачена зареєстрованим статутом:

  • якщо громадська організація, крім основних напрямків, буде проводити благодійні акції або ж якщо одним із напрямків роботи цієї ГО буде матеріальна підтримка інших громадських організацій,
  • якщо ГО буде отримувати добровільні пожертви, крім членських внесків, тобто доходи від сторонніх фізичних, юридичних осіб.

ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ!

У разі, якщо організація хоче залишатись неприбутковою організацією та неплатником податку на прибуток, то інших порядків використання коштів ГО, окрім тих, що спрямовуються на статутні напрямки діяльності, не повинно існувати.

2. Громадським об’єднанням, утвореним чи зареєстрованим до 01 січня 2013 року, необхідно передбачити у Статуті порядок оскарження рішень або бездіяльності дій керівних органів організації, встановити порядок звітування керівних органів перед членами об’єднання, передбачити порядок утворення та правовий статус відокремлених підрозділів, визначити процедуру прийняття рішень керівними органами, в тому числі з використанням засобів зв’язку, перевірити структуру керівних органів громадського об’єднання.

Отже, у статуті має бути зазначено:

  • періодичність засідань і процедуру прийняття рішень керівними органами громадського об"єднання, у тому числі шляхом використання засобів зв"язку (скайп- і телеконференцій, письмових опитувань);
  • порядок звітування керівних органів громадського об’єднання перед його членами (учасниками);
  • порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності керівних органів громадського об"єднання та розгляду скарг.

ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ!

В статуті бажано прописати порядок заміщення або звільнення членів таких органів, в тому числі проведення позачергових зборів на вимогу певної частини членів, а також регулювання випадків, коли попередні керівники блокують, наприклад, оригінали реєстраційних документів, печатки тощо.

Положення статутів ГО, які тепер не обов’язкові до виконання:

  • у статуті не вимагається вказувати ні юридичну адресу, ні навіть населений пункт, у якому знаходиться громадська організація. Тому зміна офісного приміщення організації тепер не потребує внесення змін до її статуту;
  • окрім того, не є обов’язковою наявність додаткових документів, що підтверджують право користування певним приміщенням (договори оренди, нотаріально посвідчені заяви фізичних осіб-власників приміщень тощо). Для реєстрації зміни місцезнаходження громадської організації тепер достатньо подати заяву та квитанцію (крім випадків зміни місцезнаходження на виконання «законодавства про декомунізацію»).

Інструкція щодо перереєстрації:

1. Перевіряємо статут організації на відповідність нормам чинного законодавства.

1. Для  громадських об’єднань – ст. 11 ЗУ «Про громадські об"єднання» і закон в цілому.

4. Для профспілок – відповідність в цілому ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

5. Для інших неприбуткових – спеціальний закон, в цілому ЦК і ГК (особливо те, що стосується норм представництва на зборах, норм кворуму).

2. Перевіряємо статут на наявність пунктів про неприбутковість.

1. Ніяких видів, напрямків діяльності, які передбачають прибуток.

2. Відповідність п. 7 Постанови КМУ від 13.07.2016 № 440.

3. Якщо в статуті відсутня велика кількість обов’язкових вимог, то міняємо все, зберігаючи тільки структуру організації (назви, повноваження, склад органів управління). В даному випадку по ГО можна сміливо скористатися шаблоном статуту, що міститься на сайті у розділі «Державна реєстрація».

4. Формуємо пакет документів:

  • заява про державну реєстрацію змін до відомостей;
  • один примірник статуту у новій редакції;
  • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління;
  •  реєстр осіб (громадян), які брали участь в засіданні уповноваженого органу управління;
  • документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення відповідно до статуту громадського формування;
  • Довіреність на того, хто буде подавати (у разі необхідності);
  • документ про сплату адміністративного збору (у разі змін, що не пов’язані з приведенням статуту у відповідність до законодавства)

5. Після узгодження – підписуємо документи.

6. Перевіряємо документи на додержання вимог статті 15 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

7. Контроль реєстрації змін (результат адміністративної послуги) он-лайн за кодом на Описі (сайт МЮУ, ГТУЮ, Он-лайн будинок юстиції).

8. Після позитивного результату подача документів до фіскальної служби:

10. Розгляд документів в податковій - 14 робочих днів.

11. Позитивне рішення податкової – рішення про включення до реєстру неприбуткових організацій.

 

Інформує управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Одеській області


ПОСЛЕДНИЕ ОБЪЯВЛЕНИЯ
Аренда 
Сдаю дом с удобствами и мебель... 
Предлагаю вкусовые добавки для... 
Сдам квартиру 


Просмотров: 559 | Добавил: world-of-sarata | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Інші новини
Пошук
Сайт п. Сарата
Расскажите о нас
Мастер рип
Все права на сайт защищены, принадлежат их законному владельцу и охраняются законодательством Украины.

Большая часть материалов созданы владельцем сайта.
Дорогие конкуренты! Копирование контента, размещенного на сайте и использование его в коммерческих целях будет расценено как воровство. Последствия гарантируем.

ViDiS © 2008-2024